Nieuws

Varroa bestrijden met de roofmijt Stratiolealaps scimitus.

de roofmijt Stratiolealaps scimitus

Introductie

De laatste jaren is er al veel geschreven en gediscussieerd over het gebruik van roofmijten tegen de Varroa. Sommige onderzoeken zeggen dat dit niet werkt en dat de roofmijt zelf de larven van de bijen zou verorberen.

Een labo is niet hetzelfde als de praktijk

Men moet dan in de eerste plaats zien hoe de onderzoeken zijn uitgevoerd. Men doet dit meestal onder labo omstandigheden en niet in de praktijk.

Andere onderzoeken bijvoorbeeld van Biocontrol in Canada beweren dat je de roofmijt samen met het substraat boven aan in de kast moet gieten. Meer uitleg achter deze link.

Ook bepaalde firma’s die de roofmijt verkopen gaan uit van deze techniek, ofwel de roofmijt rechtstreeks in de kast strooien of bovenaan in de kast op een krantenpapier strooien.

Deze methode werkt maar zeer kortstondig omdat de roofmijt geen habitat heeft in de kast, ze zal zeker de Varroa bestrijden maar rap sterven door uitdroging.

Ik heb door mijn ervaringen in Frankrijk een methode ontwikkeld zodat de roofmijt leeft onder de kast, zij heeft daar haar habitat en kan in leven blijven en het jaar rond de Varroa bestrijden. Het systeem is reeds bij veel imkers , die geen zuren of chemische middelen meer willen gebruiken, in gebruik.

De Varroa populatie wordt zodanig onderdrukt dat de rest te verwaarlozen is. De roofmijt kruipt niet in de cellen maar valt al de Varroamijten die rondkruipen aan. Je kan de methode, mits enkele kleine aanpassingen aan de vliegplank, in elk type kast toepassen.

de roofmijt Stratiolealaps Scimitus

Meer weten?

Wil je meer weten over deze manier van Varroa bestrijding kijk dan even op volgende links:

https://www.biobestrijding.nl/varroamijt-bestrijden-met-roofmijten/
https://www.delachendebijenkast.be 

De roofmijt is een inheemse soort die overal in de bodem leeft, je kan ze zelfs vinden bij wilde bijenvolken, kijk naar het filmpje op de volgende link, vanaf 3min 50 zie je de roofmijt over de cellen lopen.

Heb je verdere vragen of opmerkingen, dan kan je me altijd contacteren! Je vindt mijn contactgegevens op deze pagina.

Andere berichten

Bewustmaking van de imkerij

Ode aan de Imkers

De wereldvoedselorganisatie heeft een erg mooie ode aan de imkerij gefilmd.

Lees meer
samenwerking Dessel

Lokaal bestuur Dessel gaat in zee met Vlaams Bijeninstituut

De wilde bijen en honingbijen zijn voor de mens onmisbaar. Zowat een kwart van wat er op ons bord ligt, zou er niet liggen als de bij het gewas niet bestoven had

Lees meer
activiteiten verslag

Activiteitenverslag VBI semester 1

het VBI bestaat 6 maand! Benieuwd wat we allemaal hebben verwezenlijkt? Het staat in dit verslag!

Lees meer
Menu