Het vetlichaam van de honingbij: een venster op gezondheid

Het vetlichaam is een belangrijk orgaan dat instaat voor energieopslag, het immuun-systeem en de verwerking van gifstoffen zoals pesticiden.

Het is een zeer dynamisch orgaan waarvan de grootte en samenstelling bepaald worden door verschillende factoren.

Het vetlichaam is niet alleen de favoriete maaltijd van de Varroamijt, maar ook zal de eiwit- en suikertoevoer onder de vorm van stuifmeel en nectar de vorm en de functie van het orgaan beïnvloeden.

Mogelijk schuilt er in dit orgaan dan ook veel informatie rond de gezondheidsstatus van een bijenvolk. In het labo trachten we de dynamiek van het orgaan in kaart te brengen, maar ook alle factoren die een invloed hebben op dit orgaan.

De studie van het vetlichaam kan een nieuw waardevol meetinstrument worden voor de imker om te peilen naar de voedingsstatus, ziekten en mogelijk zelfs overlevingskansen doorheen de winterperiode.

Het vetlichaam van een bij. Foto door Sofie De Groef.

Andere berichten

Nieuws

Bericht van Sciensano aan imkers

Op de voorbije vergadering van het EURL bijenziekten en op de COLOSS meeting werd er aandacht besteed aan de Tropilaelaps mijt, een externe parasiet van bijen die momenteel niet in Europa voorkomt.

Nieuws

Product terugroeping

Stuifmeelpollen van Bijenhof!
In overleg met het FAVV haalt Bijenhof BV stuifmeelkorrels (200 g en 450 g) uit de verkoop en roept het terug van bij de consumenten wegens te hoog gehalte Pyrrolizidine alkaloïden.

Menu