Onderzoek – Het vetlichaam van de honingbij: een venster op gezondheid

Het vetlichaam is een belangrijk orgaan dat instaat voor energieopslag, het immuun-systeem en de verwerking van gifstoffen zoals pesticiden.

Het is een zeer dynamisch orgaan waarvan de grootte en samenstelling bepaald worden door verschillende factoren.

Het vetlichaam is niet alleen de favoriete maaltijd van de Varroamijt, maar ook zal de eiwit- en suikertoevoer onder de vorm van stuifmeel en nectar de vorm en de functie van het orgaan beïnvloeden.

Mogelijk schuilt er in dit orgaan dan ook veel informatie rond de gezondheidsstatus van een bijenvolk. In het labo trachten we de dynamiek van het orgaan in kaart te brengen, maar ook alle factoren die een invloed hebben op dit orgaan.

De studie van het vetlichaam kan een nieuw waardevol meetinstrument worden voor de imker om te peilen naar de voedingsstatus, ziekten en mogelijk zelfs overlevingskansen doorheen de winterperiode.

Het vetlichaam van een bij. Foto door Sofie De Groef.

Andere berichten

Nieuws

Preview van een toespraak op de BIJeenkomst

De toespraken van Prof Callaerts, Prof Van Alphen en dhr. Janssen zijn te bekijken op het VBI-ledenportaal. Hebt u als lid geen login voor het ledenportaal, neem contact met de ledenadministratie via ledenadministratie@vbi.vlaanderen .

Nieuws

De winnaar van de fotowedstrijd 2023 is gekend.

De derde prijs ging naar Nathalie Bellens – Fabiszewska met haar foeragerende honingbij op lavendel. De tweede prijs ging naar Peter Beyer met een compositie van honingbijen op raat. De winnaar is Tiffany Heymans met haar portret van een wimperflankzandbij.

Menu