Onderzoek – Het vetlichaam van de honingbij: een venster op gezondheid

Het vetlichaam is een belangrijk orgaan dat instaat voor energieopslag, het immuun-systeem en de verwerking van gifstoffen zoals pesticiden.

Het is een zeer dynamisch orgaan waarvan de grootte en samenstelling bepaald worden door verschillende factoren.

Het vetlichaam is niet alleen de favoriete maaltijd van de Varroamijt, maar ook zal de eiwit- en suikertoevoer onder de vorm van stuifmeel en nectar de vorm en de functie van het orgaan beïnvloeden.

Mogelijk schuilt er in dit orgaan dan ook veel informatie rond de gezondheidsstatus van een bijenvolk. In het labo trachten we de dynamiek van het orgaan in kaart te brengen, maar ook alle factoren die een invloed hebben op dit orgaan.

De studie van het vetlichaam kan een nieuw waardevol meetinstrument worden voor de imker om te peilen naar de voedingsstatus, ziekten en mogelijk zelfs overlevingskansen doorheen de winterperiode.

Het vetlichaam van een bij. Foto door Sofie De Groef.

Andere berichten

BeeTV, Nieuws

BeeTV februari 2023 (trailer)

Honing heeft een bijzonder grote therapeutische waarde waar het wondverzorging betreft. In de BeeTV van februari wordt dit haarfijn uitgelegd.

Nieuws

Nieuwe kernmedewerker hulp vertaler

Wij wensen u te informeren dat mevr. Els Wynant de taak van vertaler op zich neemt. Els zal diverse teksten van wetenschappelijke aard en buitenlandse oorsprong onder de loep nemen en vertalen in het Nederlands.

Nieuws

Nieuwe kernmedewerker VBI Kids

Wij wensen u te informeren dat mevr. Mien Goris de taak van medewerker van onze jeugdwerking VBI KIDS op zich neemt. Mien gaat Wim begeleiden in de werking naar scholen in het bijzonder en kinderen in het algemeen toe.

Menu