Expertisecentrum : Vorming en Ondersteuning

 • null

  Scholingscentrum

  Dit onderdeel van het Vlaams Bijeninstituut houdt zich bezig met het onderwijzen van de leden aangaande het imkeren en de bescherming van de bijenwereld. Een gedegen kennisoverdracht is essentieel om optimale resultaten te behalen in het evenwicht tussen bijen en milieu. Voor de imkers worden naast basiscursussen ook voordrachten gehouden ter vervolmaking van hun activiteit. Onze lesgevers zijn ervaringsdeskundigen die ondersteund worden door het scholingscentrum.

 • null

  Jeugdwerking

  Het Vlaams Bijeninstituut heeft een eigen jeugdwerking, van kleuters tot adolescenten. Tevens is het VBI ook een hulp voor leerkrachten om bijen-educatie te ondersteunen.

  De ‘VBI-KIDS’ is de roepnaam van de jeugdwerking van het Vlaams Bijeninstituut. Met de VBI-KIDS willen we alle kinderen, van peuter tot tiener, laten proeven van de wereld van de bijenteelt. Wij bieden onze jongeren de mogelijkheden om kennis te vergaren over de insecten in het algemeen en de bijen in het bij-zonder. Daartoe worden jeugdverenigingen, scholen en andere jeugdcentra aangespoord om voordrachten en workshops rond het thema “wat vliegt en kruipt er allemaal in de natuur” te volgen. Er is de mogelijkheid om met je klas op bezoek bij een imker te gaan of een imker bij jou op school te ontvangen. Een bijenmobiel en levende bijen in een kijkkast zijn standaard aanwezig. Voorwaar een boeiende en leerrijke ervaring.

 • null

  Educatieve bijenstanden & bijenmobiel

  Het Vlaams Bijeninstituut beheert een aantal educatieve bijenstanden. Deze bijenstanden met honingbijen staan ter beschikking van leerkrachten, scholen, imkerverenigingen en allen die hiervan gebruik willen maken ter kennisverspreiding. Deze standen worden open gesteld op eenvoudige bevraging.

  Tevens beschikt het Vlaams Bijeninstituut over een bijenmobiel : een rijdende didactische tentoonstelling met educatief materiaal over bijen, imkerij en honing. Alles past perfect in de aanhanger en het opzetten is erg eenvoudig. Wat je wel nodig hebt is een trekhaak … en een kopie van je nummerplaat. Zowel voor het kleuter-, lager- als secundair (buitengewoon) onderwijs vind je lesmateriaal voor het verduidelijken van het leven van de bij. Niet alleen de honingbij, maar ook solitaire bijen, wespen en hommels komen aan bod. Meer info

Menu