Expertisecentra : Bijengezondheid

Berichten van Bijengezondheid

Bijengezondheid, Nieuws
Tijdelijk verslag werking bestrijding Vespa velutina 2021
Tijdelijk verslag v/d werking bestrijding Vespa velutina 2021

De opdracht tot opsporing en vernietiging van nesten van de Aziatische hoornaar werd door de Vlaams overheid departement ANB toegewezen aan het VBI. Hier volgt een tussentijds verslag van de uitvoering van deze opdracht.

Lees meer
Bijengezondheid, Nieuws
VarroMed
VarroMed terug verkrijgbaar dankzij de inspanningen van de gezondheidsdienst VBI.

VarroMed – het officieel erkend dierengeneesmiddel om varroa te bestrijden – kan toegepast worden in alle seizoenen. Ook de biologische bijenhouder kan VarroMed zonder probleem gebruiken.

Lees meer
Bijengezondheid, Nieuws
Amerikaans vuilbroed Merchtem
Opheffing v/d schutkring voor Amerikaans vuilbroed te Merchtem

We kregen melding dat deze haard en de schutkring worden opgeheven vanaf 2 september 2021. De brief v/h FAVV is hier te bezichtigen.

Lees meer
Bijengezondheid, Nieuws
varroabestrijding, Mierenzuur
Mierenzuur en de achtergrond bij het gebruik ervan in bijenkasten

Het mechanisme achter de mierenzuur behandeling uitgelegd.

Lees meer
Bijengezondheid, Nieuws
Mierenzuur, Formic Pro
PERSBERICHT van NOD Apiary Ireland Ltd

FORMIC PRO® verkrijgt vergunning voor het in de handel brengen in 23 Europese landen

Lees meer
Bijengezondheid, Nieuws
Merchtem, Vlaams-Brabant
Amerikaan vuilbroed ontdekt in Merchtem

Haard Amerikaan vuilbroed ontdekt in Merchtem, provincie Vlaams-Brabant.

Lees meer
Bijengezondheid, Nieuws
Vlaanderen
Opheffing Schutkring Lokeren

Opheffing schutkring Amerikaans vuilbroed in Lokeren.
Vandaag heeft het VBI een brief gekregen van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen dat deze schutkring is opgeheven.

Lees meer
Bijengezondheid, Nieuws
Amerikaans vuilbroed
Uitbraak Amerikaans vuilbroed Lokeren

In de Belgische provincie Oost-Vlaanderen is een nieuwe haard van Amerikaans vuilbroed aangetroffen. Deze zeer besmettelijke broedziekte dient ingedamd te worden om verdere verspreiding te vermijden.

Lees meer
Bijengezondheid
Bijengezondheid
Zwermen

Half mei komt het zwermseizoen pas echt op gang. Waarschijnlijk hebben de zachte winters ook hun invloed op het vervroegen van de eerste zwermen.

Lees meer
Honingramen

“Wat doe je begin april met je bijenvolk?”

Het lijkt alsof de natuur de normale maand maart heeft overgeslagen en direct met april is begonnen. De natuur kwam snel op volle toeren. De gevolgen lieten zich in de bijenvolken voelen. Ze ontwikkelden zich zeer snel en menig imker die niet alert was, liet zich verrassen door een  zwerm, en dit begin april. Plaats geven en laten bouwen waren de wachtwoorden.

Nu de volken in volle ontwikkeling zijn, is het moment om wat broed van de hele sterke volken over te hangen in de wat zwakkere volken. Voor de sterke zal dat de zwermdrift wat onderdrukken en voor de zwakkere zullen, de bijen die vlug uitlopen, een stimulans zijn om sneller te gaan ontwikkelen en de andere volken bij te benen. Dit is ook een vorm van zwermonderdrukking. Die bestaat er uit om vooral jonge bijen van die volken waar het vermoeden van zwermdrift bestaat, af te nemen. Het is de verstoorde verhouding tussen vliegbijen en jonge bijen die vooral de zwermdrift aanwakkert. Bij het weg nemen van jonge bijen worden de evenwichten hersteld.

Een bijenzwerm op een tak

Zwermtijd = volksvermeerdering

Het wordt nu ook zowat de tijd om afleggers te maken. Jonge volken kunnen de rest van het jaar op kracht komen om zo als een volwaardig volk de winter in te gaan. Een geslaagd volgend seizoen begint nu.

Maak in deze tijd van het jaar gebruik om ramen te laten uit bouwen. Het remt de zwermdrift en het maakt de volken veel dynamischer.  Volken die kunnen bouwen, zullen zich ontgiften. De gifstoffen in het  lichaam zullen via het was zweten worden verwijderd, met gezondere volken tot gevolg.

Als het nog niet zou zijn gebeurd is, is deze periode ideaal om darrenraat te laten bouwen. Darren spelen in het volk een voorname rol, ze helpen in de warmte huishouding en zorgen er ook voor dat het volk zijn natuurlijke dynamiek behoudt, waarbij we het bevruchten van  jonge koninginnen niet vergeten.

Erik Goris, Verantwoordelijke Gezondheidsdienst VBI

Imkerweetjes

Menu