Expertisecentrum : Onderzoek

Laboratorium Gedrags- en ontwikkelingsgenetica aan KULeuven

Samenwerken in het kader van wetenschappelijk onderzoek laat imkers toe om observaties, bezorgdheden en ideeën naar buiten te brengen. De wetenschap kan helpen om deze zaken te onderzoeken en te begrijpen.

Sinds 2021 werkt het VBI samen met het laboratorium Gedrags- en ontwikkelingsgenetica aan de Katholieke Universiteit Leuven. Dit labo onder leiding van Prof Callaerts heeft een belangrijke expertise in de identificatie van genetische mechanismen die gedrag en metabolisme van insecten bepalen.

In de context van het onderzoek op honingbijen werkt de onderzoekseenheid sinds 2017 op Varroa-resistente bijen, die door imker Noël De Schrijver bekomen werden na jarenlange selectie.

Het laboratorium voert onderzoek uit naar de genetische basis van insectengedrag, specifiek het gedrag gelinkt aan Varroa resistentie.

Daarnaast beschikken ze over een reeks biologische, moleculaire en biochemische assays die verschillende parameters van een bijenvolk (zoals gedrag, genexpressie, gezondheid) in kaart kunnen brengen.

Onderzoek in samenwerking met VBI :
 • null

  Het vetlichaam van de honingbij: een venster op gezondheid.

  Het vetlichaam is een belangrijk orgaan dat instaat voor energieopslag, het immuunsysteem en verwerking van gifstoffen zoals pesticiden.

 • null

  Roofmijten in strijd tegen Varroa

  Steeds meer imkers zijn op zoek om op een duurzame veilige manier Varroa te bestrijden in hun volken. Het gebruik van Roofmijten, Stratiolaelaps scimitus, krijgt daarin de laatste jaren steeds meer aandacht.

 • null

  Project VR-Pajotteland

  Varroa blijft een groot probleem en de meeste imkers zijn genoodzaakt de vervelende parasiet met zuren of andere middelen te bestrijden. In het Pajottenland zit een imker die echter jaren geleden besliste op zoek te gaan naar bijen die eigenschappen bezitten die hen toelaten de mijten te verwijderen of tegen te gaan.

Andere berichten

BeeTV, Nieuws

Vernieuwde BeeTV

Met deze video kondigen wij u onze vernieuwde BeeTV aan.
Meer diverse reportages per aflevering worden telkens behandeld.

Menu