Expertisecentrum : Onderzoek

Laboratorium Gedrags- en ontwikkelingsgenetica aan KULeuven

Samenwerken in het kader van wetenschappelijk onderzoek laat imkers toe om observaties, bezorgdheden en ideeën naar buiten te brengen. De wetenschap kan helpen om deze zaken te onderzoeken en te begrijpen.

Sinds 2021 werkt het VBI samen met het laboratorium Gedrags- en ontwikkelingsgenetica aan de Katholieke Universiteit Leuven. Dit labo onder leiding van Prof Callaerts heeft een belangrijke expertise in de identificatie van genetische mechanismen die gedrag en metabolisme van insecten bepalen.

In de context van het onderzoek op honingbijen werkt de onderzoekseenheid sinds 2017 op Varroa-resistente bijen, die door imker Noël De Schrijver bekomen werden na jarenlange selectie.

Het laboratorium voert onderzoek uit naar de genetische basis van insectengedrag, specifiek het gedrag gelinkt aan Varroa resistentie.

Daarnaast beschikken ze over een reeks biologische, moleculaire en biochemische assays die verschillende parameters van een bijenvolk (zoals gedrag, genexpressie, gezondheid) in kaart kunnen brengen.

Onderzoek in samenwerking met VBI :
 • null

  Het vetlichaam van de honingbij: een venster op gezondheid.

  Het vetlichaam is een belangrijk orgaan dat instaat voor energieopslag, het immuunsysteem en verwerking van gifstoffen zoals pesticiden.

 • null

  Roofmijten in strijd tegen Varroa

  Steeds meer imkers zijn op zoek om op een duurzame veilige manier Varroa te bestrijden in hun volken. Het gebruik van Roofmijten, Stratiolaelaps scimitus, krijgt daarin de laatste jaren steeds meer aandacht.

 • null

  Project VR-Pajotteland

  Varroa blijft een groot probleem en de meeste imkers zijn genoodzaakt de vervelende parasiet met zuren of andere middelen te bestrijden. In het Pajottenland zit een imker die echter jaren geleden besliste op zoek te gaan naar bijen die eigenschappen bezitten die hen toelaten de mijten te verwijderen of tegen te gaan.

Andere berichten

Aziatische hoornaar, Nieuws

Eindrapport 2022 bestrijding Aziatische hoornaar

De opdracht tot opsporing en neutralisatie van nesten van de Aziatische hoornaar werd door de Vlaamse overheid toegewezen aan het Vlaams Bijeninstituut eind april 2022 waarna het Vlaams Bijeninstituut onmiddellijk gestart is met de werkzaamheden. Het eindrapport 2022 is nu ook beschikbaar online via dit bericht.

Nieuws

Gezocht: Grafisch ontwerper

Het Vlaams Bijeninstituut is op zoek naar een grafisch ontwerper die kan helpen met o.a. ontwerpen van affiches, nieuwsbrieven, reclamefolders en promomateriaal. Maar ook met het uitwerken van een jong grafisch design voor onze online media. Je helpt meedenken over marketingacties en gaat mee op zoek naar nieuwe opportuniteiten.

Menu