14/01/2023

UPDATE

Op 4 januari verspreidde onze dienst bijengezondheid dit voorstel. De volledige inhoud van het VBI-voorstel kan u lezen in het nieuwsbericht van die dag.

De Federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft deze stelling onderzocht.

Bij name van Dr Nadine Kollmorgen, Attaché Dierenarts Dierengezondheid en Dierlijke Producten, krijgen wij het bericht dat het WOAH (World Organisation for Animal Health) deze specifieke situatie van de bijen ook beschrijft op hun website als syndroom.

Met andere woorden: De “Colony Collapse disorder” wordt door de WOAH niet aanzien als bijenziekte maar als een syndroom.

Dit brengt met zich mee dat dierenartsen en alle partners van de sector bijenteelt voortaan verplicht zijn de term ‘Verdwijnsyndroom’ te gebruiken.

Deze verandering heeft belangrijke consequenties voor de imkers. Van een behandeling tegen ‘ziekte’ is dus geen sprake meer.

 

Met vriendelijke groeten,

René De Backer                                               Erik Goris

Voorzitter                                                          Diensthoofd bijengezondheid

Andere berichten

Nieuws

Preview van een toespraak op de BIJeenkomst

De toespraken van Prof Callaerts, Prof Van Alphen en dhr. Janssen zijn te bekijken op het VBI-ledenportaal. Hebt u als lid geen login voor het ledenportaal, neem contact met de ledenadministratie via ledenadministratie@vbi.vlaanderen .

Nieuws

De winnaar van de fotowedstrijd 2023 is gekend.

De derde prijs ging naar Nathalie Bellens – Fabiszewska met haar foeragerende honingbij op lavendel. De tweede prijs ging naar Peter Beyer met een compositie van honingbijen op raat. De winnaar is Tiffany Heymans met haar portret van een wimperflankzandbij.

Nieuws

VBI QFOR gecertificeerd

Met veel trots kan het Vlaams Bijeninstituut melden dat de dienst vorming succesvol het certificaat QFOR behandeld heeft. QFOR is het kwaliteitslabel voor onderwijsinstellingen die zich willen meten en die hun kwaliteiten wensen aan te scherpen.

Menu