14/01/2023

UPDATE

Op 4 januari verspreidde onze dienst bijengezondheid dit voorstel. De volledige inhoud van het VBI-voorstel kan u lezen in het nieuwsbericht van die dag.

De Federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft deze stelling onderzocht.

Bij name van Dr Nadine Kollmorgen, Attaché Dierenarts Dierengezondheid en Dierlijke Producten, krijgen wij het bericht dat het WOAH (World Organisation for Animal Health) deze specifieke situatie van de bijen ook beschrijft op hun website als syndroom.

Met andere woorden: De “Colony Collapse disorder” wordt door de WOAH niet aanzien als bijenziekte maar als een syndroom.

Dit brengt met zich mee dat dierenartsen en alle partners van de sector bijenteelt voortaan verplicht zijn de term ‘Verdwijnsyndroom’ te gebruiken.

Deze verandering heeft belangrijke consequenties voor de imkers. Van een behandeling tegen ‘ziekte’ is dus geen sprake meer.

Met vriendelijke groeten,

René De Backer
Voorzitter

Erik Goris
Diensthoofd bijengezondheid

Andere berichten

Events

Planten- en Bijenmarkt

Op 7 April 2024 van 10 tot 17 uur organiseert De liefhebbers van ‘t zoet een planten & Bijenmarkt.

Nieuws

VBI’s BuzzWatch project nominated

Vlaams Bijeninstituut (The Flemish Beekeeping Institute), the association aimed at improving biodiversity for the benefit of pollinators and bees in particular, launched the BuzzWatch project in autumn 2023.
BuzzWatch is an artificial intelligence programme that maps bee populations and host plants to better match food needs and food supply.

Menu