14/01/2023

UPDATE

Op 4 januari verspreidde onze dienst bijengezondheid dit voorstel. De volledige inhoud van het VBI-voorstel kan u lezen in het nieuwsbericht van die dag.

De Federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft deze stelling onderzocht.

Bij name van Dr Nadine Kollmorgen, Attaché Dierenarts Dierengezondheid en Dierlijke Producten, krijgen wij het bericht dat het WOAH (World Organisation for Animal Health) deze specifieke situatie van de bijen ook beschrijft op hun website als syndroom.

Met andere woorden: De “Colony Collapse disorder” wordt door de WOAH niet aanzien als bijenziekte maar als een syndroom.

Dit brengt met zich mee dat dierenartsen en alle partners van de sector bijenteelt voortaan verplicht zijn de term ‘Verdwijnsyndroom’ te gebruiken.

Deze verandering heeft belangrijke consequenties voor de imkers. Van een behandeling tegen ‘ziekte’ is dus geen sprake meer.

 

Met vriendelijke groeten,

René De Backer                                               Erik Goris

Voorzitter                                                          Diensthoofd bijengezondheid

Andere berichten

BeeTV, Nieuws

BeeTV februari 2023 (trailer)

Honing heeft een bijzonder grote therapeutische waarde waar het wondverzorging betreft. In de BeeTV van februari wordt dit haarfijn uitgelegd.

Nieuws

Nieuwe kernmedewerker hulp vertaler

Wij wensen u te informeren dat mevr. Els Wynant de taak van vertaler op zich neemt. Els zal diverse teksten van wetenschappelijke aard en buitenlandse oorsprong onder de loep nemen en vertalen in het Nederlands.

Nieuws

Nieuwe kernmedewerker VBI Kids

Wij wensen u te informeren dat mevr. Mien Goris de taak van medewerker van onze jeugdwerking VBI KIDS op zich neemt. Mien gaat Wim begeleiden in de werking naar scholen in het bijzonder en kinderen in het algemeen toe.

Nieuws

Ledenkorting bij aankoop dahlia’s

Het VBI biedt in samenwerking met Natural Bulbs BIO-Dahlia’s aan! Deze biologische gekweekte Dahlia’s zijn botanisch, dus prima bijenplanten. Ledenkorting van 20% is mogelijk via aan te vragen kortingscode.

Nieuws

Video’s in het ledenportaal

In de VBI mediatheek werden recent 6 nieuwe titels toegevoegd. Allen in HD kwaliteit en Nederlands ondertiteld. Deze en andere documentaires zijn te bekijken door de VBI-leden in het ledenportaal.

Menu