14/01/2023

UPDATE

Op 4 januari verspreidde onze dienst bijengezondheid dit voorstel. De volledige inhoud van het VBI-voorstel kan u lezen in het nieuwsbericht van die dag.

De Federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft deze stelling onderzocht.

Bij name van Dr Nadine Kollmorgen, Attaché Dierenarts Dierengezondheid en Dierlijke Producten, krijgen wij het bericht dat het WOAH (World Organisation for Animal Health) deze specifieke situatie van de bijen ook beschrijft op hun website als syndroom.

Met andere woorden: De “Colony Collapse disorder” wordt door de WOAH niet aanzien als bijenziekte maar als een syndroom.

Dit brengt met zich mee dat dierenartsen en alle partners van de sector bijenteelt voortaan verplicht zijn de term ‘Verdwijnsyndroom’ te gebruiken.

Deze verandering heeft belangrijke consequenties voor de imkers. Van een behandeling tegen ‘ziekte’ is dus geen sprake meer.

Met vriendelijke groeten,

René De Backer
Voorzitter

Erik Goris
Diensthoofd bijengezondheid

Andere berichten

Nieuws

Bericht van Sciensano aan imkers

Op de voorbije vergadering van het EURL bijenziekten en op de COLOSS meeting werd er aandacht besteed aan de Tropilaelaps mijt, een externe parasiet van bijen die momenteel niet in Europa voorkomt.

Nieuws

Product terugroeping

Stuifmeelpollen van Bijenhof!
In overleg met het FAVV haalt Bijenhof BV stuifmeelkorrels (200 g en 450 g) uit de verkoop en roept het terug van bij de consumenten wegens te hoog gehalte Pyrrolizidine alkaloïden.

Vacature
Nieuws

Vacature

Het Vlaams Bijeninstituut werft docenten aan.
Ervaren imkers e.a. die kennis wensen over te dragen kunnen zich aanmelden met vermelding van hun expertise.

Zie vacature voor detail.

Menu