“Wat doe je begin april met je bijenvolk?”

Het lijkt alsof de natuur de normale maand maart heeft overgeslagen en direct met april is begonnen. De natuur kwam snel op volle toeren. De gevolgen lieten zich in de bijenvolken voelen. Ze ontwikkelden zich zeer snel en menig imker die niet alert was, liet zich verrassen door een  zwerm, en dit begin april. Plaats geven en laten bouwen waren de wachtwoorden.

Nu de volken in volle ontwikkeling zijn, is het moment om wat broed van de hele sterke volken over te hangen in de wat zwakkere volken. Voor de sterke zal dat de zwermdrift wat onderdrukken en voor de zwakkere zullen, de bijen die vlug uitlopen, een stimulans zijn om sneller te gaan ontwikkelen en de andere volken bij te benen. Dit is ook een vorm van zwermonderdrukking. Die bestaat er uit om vooral jonge bijen van die volken waar het vermoeden van zwermdrift bestaat, af te nemen. Het is de verstoorde verhouding tussen vliegbijen en jonge bijen die vooral de zwermdrift aanwakkert. Bij het weg nemen van jonge bijen worden de evenwichten hersteld.

Honingramen

Zwermtijd = volksvermeerdering

Het wordt nu ook zowat de tijd om afleggers te maken. Jonge volken kunnen de rest van het jaar op kracht komen om zo als een volwaardig volk de winter in te gaan. Een geslaagd volgend seizoen begint nu.

Maak in deze tijd van het jaar gebruik om ramen te laten uit bouwen. Het remt de zwermdrift en het maakt de volken veel dynamischer.  Volken die kunnen bouwen, zullen zich ontgiften. De gifstoffen in het  lichaam zullen via het was zweten worden verwijderd, met gezondere volken tot gevolg.

Als het nog niet zou zijn gebeurd is, is deze periode ideaal om darrenraat te laten bouwen. Darren spelen in het volk een voorname rol, ze helpen in de warmte huishouding en zorgen er ook voor dat het volk zijn natuurlijke dynamiek behoudt, waarbij we het bevruchten van  jonge koninginnen niet vergeten.

Erik Goris, Verantwoordelijke Gezondheidsdienst VBI

Een bijenzwerm op een tak

Meer berichten van Bijengezondheid

Varroa Alert!

Het Vlaams Bijeninstituut krijgt vele meldingen uit binnen- en buitenland van een sterk verhoogde Varroa besmetting bij de bijenvolken.

Nieuwe medewerker Dienst Bijengezondheid

Wij wensen u te informeren over een nieuwe medewerker die onze dienst bijengezondheid vervoegt. Dr Sofie De Groef gaat zich inzetten bij de eerstelijnshulp bij zieke bijen.

Menu