U wordt uitgenodigd om de Praktijkdag Bijen 2024 bij te wonen georganiseerd door Agentschap Landbouw en Visserij.
Het effect van agrarisch-ecologische maatregelen op het overwinteren van honingbijen
Er worden door de overheid subsidies verleend aan landbouwers om hun gebieden bloemenrijker te maken. Hoe eentoniger landbouwgebieden in de afgelopen decennia zijn geworden, hoe meer de variëteit en frequentie van onze bestuivers is afgenomen. Boeren hebben recent verschillende maatregelen genomen om voor meer voedselbronnen voor onze bijen te zorgen. Denken we hierbij bijvoorbeeld aan de akkerranden.
In deze studie werd uitgekeken naar de effecten van deze maatregelen op de ontwikkeling en overleving van honingbijenvolken in de winter.
Om dit te doen, bepaalde het team van wetenschappers het effect van de genomen acties door de landbouwers op de koloniegrootte tijdens de nectar- en pollen foerageerseizoenen lente en zomer, beoordeelde het effect van lente- en zomerkoloniegrootte op herfstgrootte en beschreef het effect van herfstkoloniegrootte op de wintersterfte.
Aan de kant van de imkers waren er 30 vrijwilligers met minstens 10 kolonies actief.
In totaal werden dus meer dan 300 honingbijenkolonies in Frankrijk en Zwitserland gedurende een periode van drie jaar gevolgd. Het agrarische landschap bij de test werd gekenmerkt door weilanden, akkers en bossen. De boeren binnen het studiegebied kregen subsidie als ze agro-ecologische maatregelen uitvoerden die honingbijen in staat moesten stellen de voedselbronnen beter te benutten.
De koloniegrootte van de bijenvolken werd bepaald door het aantal broedcellen en volwassen werkbijen. Ook werd het besmettingspercentage met Varroa destructor in oktober beoordeeld.
Koloniesterfte werd geregistreerd na overwintering.
Conclusie: als gevolg van de acties naar meer bloemen werd de koloniegrootte van honingbijen in de zomer en herfst verbeterd en droeg zo waarschijnlijk bij aan het toegenomen overwinteringssucces van de kolonies.
Studie Universiteit Neuchatel e.a.
Andere berichten
Mijn hond is gestoken door een hoornaar! Wat nu?
Wat zijn de symptomen, wat moet ik doen als mijn hond gestoken wordt en hoe voorkom je dat een hond wordt gestoken door een hoornaar?
CAG Water & Land, het themajaar belicht het ambacht imkerij
Het Vlaams Bijeninstituut, de Koninklijke Vlaamse Imkersbond en Honeybee Valley geven samen invulling in het themajaar biodiversiteit van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).
Zo wordt de imkerij door CAG in beeld gebracht als Immaterieel erfgoed en duurzame ontwikkeling.
Safety Alert!
Gisteren heeft er zich een ernstig steekincident voorgedaan tijdens een interventie aan een secundair nest Aziatische hoornaars.
Varroa Alert!
Het Vlaams Bijeninstituut krijgt vele meldingen uit binnen- en buitenland van een sterk verhoogde Varroa besmetting bij de bijenvolken.