Nieuws

Groepsaankoop botanische en gecertificeerde bloemzaden

03/02/2022

Zaadmengsels

Het Vlaams Bijeninstituut vzw organiseert in het voorjaar 2022 opnieuw een grootschalige actie ter verbetering van het voedselaanbod voor de insecten. Er worden zaadmengsels aangeboden, speciaal samengesteld voor de insecten.

De zaadmengsels worden aangeboden via de VBI webshop

Imkers, verenigingen, groendiensten, particulieren, … iedereen kan bestellen.
Eind maart sluiten wij de bestellingen af !
VBI Bloemenmengsel

Het VBI biedt u kwaliteitsmengsels aan.

” What’s in a name ? ”
Onder een bepaalde mengselnaam , Tübinger bijvoorbeeld, worden vele verschillende zaken verhandeld. Er bestaat hierbij een immens verschil zowel in de samenstelling, de kwaliteit als percentage zaden. Tübinger bv wordt elders aan veel goedkopere prijzen verkocht dan de prijs die wij hanteren. En toch is dit voor VBI geen activiteit die financieel gewin oplevert.

De mengsels die wij aanbieden bevatten gecertificeerde zaden. Dit wil zeggen dat de kiemkracht van de zaden gegarandeerd is en dus veel hoger ligt dan elders. Bijgevolg dient u minder te zaaien per oppervlakte.

De samenstelling van de mengsels bevat ook een mooi percentage van die bloemen die spijtig genoeg duurder zijn. Deze zaden worden in goedkope mengsels minimaal toegepast. Uw bloementapijt wordt bijgevolg niet overheerst door één goedkopere bloemensoort. U ziet het verschil !

Het aanbod bestaat uit botanische soorten. De bloemen die uitkomen worden dan ook gegeerd en effectief bezocht door bijen.

Dit alles heeft natuurlijk een prijs. Maar wij wensen geen kat in een zak te verkopen. Wij kiezen resoluut voor zaden waar bijen iets aan hebben.

Hoe zaai je best onze zaaimengsels?

Je kan beginnen zaaien met ons zaaimengsel van eind maart, of zelfs vroeger volgens de weersomstandigheden en dit tot half april. Zaai niet bij vorst. Het beste is zaaien als er regen wordt voorspeld, na het zaaien is het nooit slecht om de grond aan te rollen, zeker bij droge gronden en droog weer.

Hoe maak je de grond klaar voor het zaaien?

Ideaal is om het stuk dat je gaat inzaaien te ploegen of om te spitten voor de winter, Gebruik daarbij zeken geen onkruidverdelgers. Bewerk de omwoelde grond voor het zaaien met een hark of rotoregg op een diepte van 3 a 4 cm. Hoeveel zaad je per ha nodig hebt vindt je bij de beschrijving van de mengsels. Strooi het mengsel regelmatig uit over het perceel. Om gemakkelijk het zaad te verdelen is het aangeraden om het te mengen met zand. Neem best droog wit zand en meng het zaad er goed onder.  Gebruik de verhouding 1/5 (100g zaad mengen met 500g zand). Roer het mengsel tijdens het zaaien regelmatig door elkaar. Het voordeel van wit zand is dat je ziet waar je gezaaid hebt. Als je niet dichtrolt is het aangeraden om het zaad lichtjes in te harken, doe dit in een visgraad patroon.

Hoe onderhoud je de ingezaaide grond?

Het beste is om na de winter het perceel  te maaien, kleine insecten en vogels vinden er bescherming tijdens de winter. Je kan terug een deel herzaaien. Voer het maaisel af en door de grond licht te harken en terug in te zaaien zal je perceel nog mooier zijn dan het vorige jaar.

Andere berichten

Aziatische hoornaar, Nieuws

Ga mee op zoek

De strijd tegen de Aziatische hoornaar kan momenteel slechts op één werkwijze uitgevoerd worden. Dit is een actieve opsporing van het nest. Doe mee!

Aziatische hoornaar, Nieuws

Word professionele verdelger

De bestrijding van de Aziatische hoornaar is een zorg van ieder imker, natuurliefhebber en overheid. De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot en verspreidt zich in een hoog tempo in Vlaanderen. In 2022 zijn om en bij de 250 nesten verdelgd. Ervaring in het buitenland leert ons dat vanaf nu een grote stijging in aantallen te verwachten is.

Nieuws

World Bee Day

Vandaag is het World Bee Day. In deze film wordt belicht hoe ons welzijn rechtstreeks wordt beïnvloed door onze omgeving  en waarom bijen hierin een levensbelangrijke rol spelen.

Menu