Nieuws

Vlaanderen en het VBI pakken samen de Aziatische hoornaar aan

Het Agentschap voor Natuur en Bos en het VBI werken samen om de Aziatische hoornaar te bestrijden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft de opdracht gegeven aan een studiebureau om tot een voorstel te komen naar de Vlaamse beheerregeling van de Aziatische Hoornaar.

Het Vlaams Bijeninstituut werkte hierin samen met diverse Vlaamse diensten, de brandweer, en de andere betrokkenen om tot dit voorstel te komen.

Het VBI verdedigde de belangen van de imkerij in Vlaanderen. Alle geledingen zijn het erover eens dat de imkers een belangrijke groep uitmaakt in de strijd tegen deze exoot.

Het VBI team

Over de Aziatische Hoornaar

Naar aanleiding van haar snelle invasie in ons land bestaat er heel wat onrust over de reële gevolgen van de Aziatische hoornaar. Vorig jaar volgde Honeybee Valley de invasie op de voet en testte verschillende bestrijdingstechnieken uit.

De bestrijding kadert deels binnen het beheer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen dat afgelopen jaar een duw kreeg van de Vlaamse overheid. Daarnaast staan we in contact met de imkers en onderzoekers uit Frankrijk, Spanje en Portugal, de zwaarst getroffen landen wat betreft de exoot tot dusver. De kennis uit deze landen is gaandeweg bij ons geraakt en de belangrijkste bestrijdingstechnieken gedestilleerd. Bedoeling is dat nu ook de Vlaamse imkers worden ingelicht zodat men weet wat te doen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat iedereen er op korte tijd mee te maken kan krijgen.

Honeybee Valley informeert over de bedreiging en de bestrijding van de Aziatische hoornaar via een Honeybee Valley nieuwsflash, parallel met de lancering van www.vespawatch.be waar iedereen waarnemingen kan volgen en melden.

Andere berichten

BeeTV, Nieuws

BeeTV februari 2023 (trailer)

Honing heeft een bijzonder grote therapeutische waarde waar het wondverzorging betreft. In de BeeTV van februari wordt dit haarfijn uitgelegd.

Nieuws

Nieuwe kernmedewerker hulp vertaler

Wij wensen u te informeren dat mevr. Els Wynant de taak van vertaler op zich neemt. Els zal diverse teksten van wetenschappelijke aard en buitenlandse oorsprong onder de loep nemen en vertalen in het Nederlands.

Nieuws

Nieuwe kernmedewerker VBI Kids

Wij wensen u te informeren dat mevr. Mien Goris de taak van medewerker van onze jeugdwerking VBI KIDS op zich neemt. Mien gaat Wim begeleiden in de werking naar scholen in het bijzonder en kinderen in het algemeen toe.

Menu