Nieuws

Vlaanderen en het VBI pakken samen de Aziatische hoornaar aan

Het Agentschap voor Natuur en Bos en het VBI werken samen om de Aziatische hoornaar te bestrijden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft de opdracht gegeven aan een studiebureau om tot een voorstel te komen naar de Vlaamse beheerregeling van de Aziatische Hoornaar.

Het Vlaams Bijeninstituut werkte hierin samen met diverse Vlaamse diensten, de brandweer, en de andere betrokkenen om tot dit voorstel te komen.

Het VBI verdedigde de belangen van de imkerij in Vlaanderen. Alle geledingen zijn het erover eens dat de imkers een belangrijke groep uitmaakt in de strijd tegen deze exoot.

Het VBI team

Over de Aziatische Hoornaar

Naar aanleiding van haar snelle invasie in ons land bestaat er heel wat onrust over de reële gevolgen van de Aziatische hoornaar. Vorig jaar volgde Honeybee Valley de invasie op de voet en testte verschillende bestrijdingstechnieken uit.

De bestrijding kadert deels binnen het beheer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen dat afgelopen jaar een duw kreeg van de Vlaamse overheid. Daarnaast staan we in contact met de imkers en onderzoekers uit Frankrijk, Spanje en Portugal, de zwaarst getroffen landen wat betreft de exoot tot dusver. De kennis uit deze landen is gaandeweg bij ons geraakt en de belangrijkste bestrijdingstechnieken gedestilleerd. Bedoeling is dat nu ook de Vlaamse imkers worden ingelicht zodat men weet wat te doen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat iedereen er op korte tijd mee te maken kan krijgen.

Honeybee Valley informeert over de bedreiging en de bestrijding van de Aziatische hoornaar via een Honeybee Valley nieuwsflash, parallel met de lancering van www.vespawatch.be waar iedereen waarnemingen kan volgen en melden.

Andere berichten

Aziatische hoornaar, Nieuws

Ga mee op zoek

De strijd tegen de Aziatische hoornaar kan momenteel slechts op één werkwijze uitgevoerd worden. Dit is een actieve opsporing van het nest. Doe mee!

Aziatische hoornaar, Nieuws

Word professionele verdelger

De bestrijding van de Aziatische hoornaar is een zorg van ieder imker, natuurliefhebber en overheid. De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot en verspreidt zich in een hoog tempo in Vlaanderen. In 2022 zijn om en bij de 250 nesten verdelgd. Ervaring in het buitenland leert ons dat vanaf nu een grote stijging in aantallen te verwachten is.

Menu