26/01/2021

Zaaimengsels en knollen

Hoe zaai je best onze zaaimengsels?

Je kan beginnen zaaien met ons zaaimengsel van eind maart, of zelfs vroeger volgens de weersomstandigheden en dit tot half april. Zaai niet bij vorst. Het beste is zaaien als er regen wordt voorspeld, na het zaaien is het nooit slecht om de grond aan te rollen, zeker bij droge gronden en droog weer.

Hoe maak je de grond klaar voor het zaaien?

Ideaal is om het stuk dat je gaat inzaaien te ploegen of om te spitten voor de winter, Gebruik daarbij zeken geen onkruidverdelgers. Bewerk de omwoelde grond voor het zaaien met een hark of rotoregg op een diepte van 3 a 4 cm. Hoeveel zaad je per ha nodig hebt vindt je bij de beschrijving van de mengsels. Strooi het mengsel regelmatig uit over het perceel. Om gemakkelijk het zaad te verdelen is het aangeraden om het te mengen met zand. Neem best droog wit zand en meng het zaad er goed onder.  Gebruik de verhouding 1/5 (100g zaad mengen met 500g zand). Roer het mengsel tijdens het zaaien regelmatig door elkaar. Het voordeel van wit zand is dat je ziet waar je gezaaid hebt. Als je niet dichtrolt is het aangeraden om het zaad lichtjes in te harken, doe dit in een visgraad patroon.

Hoe onderhoud je de ingezaaide grond?

Het beste is om na de winter het perceel  te maaien, kleine insecten en vogels vinden er bescherming tijdens de winter. Je kan terug een deel herzaaien. Voer het maaisel af en door de grond licht te harken en terug in te zaaien zal je perceel nog mooier zijn dan het vorige jaar.

Hoe plant je bloembollen?

De algemene regel voor bollen en knollen is als volgt: de plantdiepte is de hoogte van de bol of knol. Dat wil zeggen dat als de bloembol 2 cm hoog is dan is je plantputje 4cm diep.

Hoe plant je Dahlia knollen?

veld met Dahlia'sBij Dahlia knollen moet je ervoor zorgen dat de stengel van het vorige jaar boven zit. Is het stengeltje niet aanwezig, zorg dan dat de knol met 1cm aarde is bedekt. Normaal worden de knollen van Dahlia verwijderd na de winter om te overwinteren, met de zachte winters van de laatste jaren is dit niet meer nodig. Uit zekerheid kan je het perceel waar ze staan bedekken met stro of bladeren. Dit is ook zo bij Gladiool soorten en hun variëteiten. Knollen van de Anemoon leg je best 12u in water alvorens te planten.

Andere berichten

BeeTV, Nieuws

Vernieuwde BeeTV

Met deze video kondigen wij u onze vernieuwde BeeTV aan.
Meer diverse reportages per aflevering worden telkens behandeld.

Menu