Word

professionele verdelger

De bestrijding van de Aziatische hoornaar is een zorg van ieder imker, natuurliefhebber en de overheid.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot en verspreidt zich in een hoog tempo in Vlaanderen. In 2022 zijn er meer dan 1000 nesten verdelgd. Ervaring in het buitenland leert ons dat vanaf nu een grote stijging in aantallen te verwachten is.

De Aziatische hoornaar is een blijver. We kunnen het aantal proberen te beheersen, maar we zullen er zeker mee moeten leren leven.

Het Vlaams Bijeninstituut coördineert voor de departementen ‘Omgeving & Landbouw’ de bestrijding van deze invasieve exoot. De bestrijding wordt gefinancierd door deze departementen aan het VBI, die voor de uitbetaling van de professionals zorgt.

De verdelging van nesten van deze soort dient op een speciale manier te gebeuren. Specifieke aandachtspunten zijn van toepassing om de bestrijding effectief te maken. Daarom worden enkel bestrijders aangesproken die de speciale opleiding genoten hebben.

Hier vindt u alvast enkele sfeerbeelden van een cursus voor professionele verdelgers.

Wenst u de opleiding te volgen tot professioneel verdelger, klik dan op onderstaande link aub.

Na een opleiding die één dag in beslag neemt, krijgt u een erkend attest dat 5 jaar geldig is. Vanaf dat ogenblik kan u worden aangesproken tot het overgaan van verdelging wanneer een nest ontdekt is in uw area.

Wenst u bijkomende informatie, vul dan onderstaande onderstaand formulier in aub.

    Andere berichten

    Menu