Word

professionele verdelger

De bestrijding van de Aziatische hoornaar is een zorg van ieder imker, natuurliefhebber en de overheid.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot en verspreidt zich in een hoog tempo in Vlaanderen. In 2022 zijn om en bij de 250 nesten verdelgd. Ervaring in het buitenland leert ons dat vanaf nu een grote stijging in aantallen te verwachten is.

De Aziatische hoornaar is een blijver. We kunnen het aantal proberen te beheersen, maar we zullen er zeker mee moeten leren leven.

Het Vlaams Bijeninstituut coördineert voor de departementen ‘Omgeving & Landbouw’ de bestrijding van deze invasieve exoot. De bestrijding wordt gefinancierd door deze departementen aan het VBI, die voor de uitbetaling van de professionals zorgt.

De verdelging van nesten van deze soort dient op een speciale manier te gebeuren. Specifieke aandachtspunten zijn van toepassing om de bestrijding effectief te maken. Daarom worden enkel bestrijders aangesproken die de speciale opleiding genoten hebben.

Momenteel worden dergelijke opleidingen in Vlaanderen enkel door het VBI aangeboden !

Hier vindt u alvast enkele sfeerbeelden van een cursus voor professionele verdelgers.

Wenst u als professioneel verdelger ook aangesproken te worden voor verdelging, vul dan uw gegevens in op onderstaand formulier.

Na een opleiding die één dag in beslag neemt, krijgt u een erkend attest dat 5 jaar geldig is. Vanaf dat ogenblik wordt u door onze diensten aangesproken tot het overgaan van verdelging wanneer een nest ontdekt is in uw area.

    Andere berichten

    Nieuws

    Vlaams Bijenteeltprogramma 2023

    Aankondiging: vanaf 1 januari 2023 verandert het Vlaams Bijenteeltprogramma grondig. In deze nieuwsflash wordt u uitgelegd wat het Vlaams Bijenteeltprogramma inhoudt en hoe het er vanaf 2023 zal uitzien.

    Menu