Word

professionele verdelger

De bestrijding van de Aziatische hoornaar is een zorg van ieder imker, natuurliefhebber en de overheid.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot en verspreidt zich in een hoog tempo in Vlaanderen. In 2022 zijn er meer dan 1000 nesten verdelgd. Ervaring in het buitenland leert ons dat vanaf nu een grote stijging in aantallen te verwachten is.

De Aziatische hoornaar is een blijver. We kunnen het aantal proberen te beheersen, maar we zullen er zeker mee moeten leren leven.

Het Vlaams Bijeninstituut coördineert voor de departementen ‘Omgeving & Landbouw’ de bestrijding van deze invasieve exoot. De bestrijding wordt gefinancierd door deze departementen aan het VBI, die voor de uitbetaling van de professionals zorgt.

De verdelging van nesten van deze soort dient op een speciale manier te gebeuren. Specifieke aandachtspunten zijn van toepassing om de bestrijding effectief te maken. Daarom worden enkel bestrijders aangesproken die de speciale opleiding genoten hebben.

Momenteel worden dergelijke opleidingen in Vlaanderen enkel door het VBI aangeboden !

Hier vindt u alvast enkele sfeerbeelden van een cursus voor professionele verdelgers.

Wenst u als professioneel verdelger ook aangesproken te worden voor verdelging, vul dan uw gegevens in op onderstaand formulier.

Na een opleiding die één dag in beslag neemt, krijgt u een erkend attest dat 5 jaar geldig is. Vanaf dat ogenblik wordt u door onze diensten aangesproken tot het overgaan van verdelging wanneer een nest ontdekt is in uw area.

  Andere berichten

  BeeTV, Nieuws

  BeeTV februari 2023 (trailer)

  Honing heeft een bijzonder grote therapeutische waarde waar het wondverzorging betreft. In de BeeTV van februari wordt dit haarfijn uitgelegd.

  Nieuws

  Nieuwe kernmedewerker hulp vertaler

  Wij wensen u te informeren dat mevr. Els Wynant de taak van vertaler op zich neemt. Els zal diverse teksten van wetenschappelijke aard en buitenlandse oorsprong onder de loep nemen en vertalen in het Nederlands.

  Nieuws

  Nieuwe kernmedewerker VBI Kids

  Wij wensen u te informeren dat mevr. Mien Goris de taak van medewerker van onze jeugdwerking VBI KIDS op zich neemt. Mien gaat Wim begeleiden in de werking naar scholen in het bijzonder en kinderen in het algemeen toe.

  Menu