VarroMed terug verkrijgbaar dankzij de inspanningen van de VBI gezondheidsdienst.

20/10/2021

VarroMed is het officieel erkend dierengeneesmiddel om varroa te bestrijden. VarroMed kan toegepast worden in alle seizoenen. Ook de biologische bijenhouder kan VarroMed zonder probleem gebruiken. Dit product was niet meer verkrijgbaar in België.

Onder impuls van VBI kan de Belgische imker dit geneesmiddel terug gebruiken.

Begin augustus ontdekte de gezondheidsdienst van het Vlaams Bijeninstituut dat het bestrijdingsmiddel tegen varroa, VARROMED, niet meer te verkrijgen was in de handel. Navraag bij verschillende apothekers leerde ons dat dit dierengeneesmiddel in de geneesmiddelen databank als “niet gecommercialiseerd” stond opgegeven. De reden die gegeven werd was zeer uiteenlopend en niet eenduidig.

Op 4 augustus hebben we afdelingshoofd Dries Minne van het federaal agentschap geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) geïnformeerd. Deze bevestigde ons dat het product VARROMED niet meer als “gecommercialiseerd” stond aangegeven. In eenvoudige taal: “het is niet meer verkrijgbaar op de Belgische markt.

Verschillende apothekers hebben zich proberen te bevoorraden in de ons omliggende landen. Zo doende lopen bestellingen dan via de groothandel voor apotheken. Maar ook daar was het product niet in voorraad. De oorzaak hiervan is dat in de ons omliggende landen het product VARROMED in speciaalzaken voor imkerbenodigdheden kan worden aangekocht. Zij bevoorraden zich niet via de groothandel voor apotheken, waardoor het product dan ook niet in voorraden wordt genomen.

Vervolgens heeft onze gezondheidsdienst zich in verbinding gesteld met de fabrikant van VARROMED in Oostenrijk: ‘BeeVital GmbH’. Deze vertelde ons dat de voormalige groothandel het product niet meer wilde aanbieden om economische reden (niet genoeg winst, niet genoeg afname enz.). Beevital GMBH stond wel open op onze suggestie om een andere groothandel te benaderen die bereid zou worden gevonden VARROMED terug op de Belgische markt te brengen.

Met dit gegeven heeft het Vlaams Bijeninstituut zich in verbinding gesteld met dierenarts Paul Vandevelde (Paul zetelt in het PC bijen voor de Vereniging van dierenartsen) met de vraag of hij een groothandel kende die VARROMED terug op de Belgische markt wou brengen. Door zijn inspanningen heeft Paul Vandevelde een overeenkomst kunnen bekomen met de firma Vetria – Veterinaire groothandel te Beernem.

Vandaag zijn we zo ver dat VARROMED in de magazijnen van Vetria gestockeerd is en dat dit ter beschikking staat voor de imkers. Elke imker kan dit product nu aankopen via de apotheek of de dierenarts.

Er rest nog een laatste obstakel in het dossier. In de database van het FAGG staat VARROMED nog steeds als “niet gecommercialiseerd” genoteerd. Dit zou bij apothekers en dierenartsen de indruk kunnen doen opwekken dat het product niet op de markt is. Zowel het FAGG als de woordvoerder van Vetria verzekerde ons dat dit binnen de korst mogelijke tijd zal worden recht gezet.

Andere berichten

Events, Nieuws

Gamefair Belgium

Het Vlaams Bijeninstituut is verheugd je te verwelkomen op de 2e editie van Gamefair Belgium op 24, 25 en 26 mei 2024 op het Landgoed Duras.
‘Hét ontmoetingspunt van het jaar voor buitenmensen.’

Events

Planten- en Bijenmarkt

Op 7 April 2024 van 10 tot 17 uur organiseert De liefhebbers van ‘t zoet een planten & Bijenmarkt.

Kom naar Buzzzing
Events

Kom naar Buzzzing

Ook last van gezzzoem tussen je oren? Van kleine liedjes die altijd maar luider en luider en LUIDER door je lichaam gonzen? Je voet tikt, je lippen kriebelen, je heupen wiegen.

Menu