Imkersgilde Sint Ambrosius Herselt organiseert in samenwerking met het Vlaams Bijeninstituut in VTC De Mixx (zaal Hessel) een starterscursus voor bijenteelt. Deze start op zaterdag 21 september 2024 (van 9:00 tot 12:00 uur) en bestaat uit 12 lessen waarbij de laatste les een algemene herhaling en een test is.
Onmisbaar voor diegene die imker wilt worden.
Praktische gegevens:
VTC De Mixx (zaal Hessel)
Asbroek 1H
2230 Herselt
Inschrijven via sint.ambrosius.herselt@gmail.com
Te bereiken eindtermen | Leerinhoud | Leraar |
---|---|---|
De startende imker | De honingbij
|
Erik Goris |
Kent eventuele lokale aanpassing van een bijenvolk. |
Bijengezondheid
|
Erik Goris |
Kent het nut van de honingbij voor de bestuiving van de gewassen. Heeft notie van verschillende drachtplanten. Kan onderscheid maken tussen drachtplanten voor nectar en voor stuifmeel. Kan de informatie rond drachtplanten opzoeken. Kent de vliegradius van een bij. Kan nuttige planten in het landschap herkennen en inplanten. Kan een drachtpauze in een landschap verklaren. |
Nut van de honingbij
|
René De Backer 8 Februari 2025 |
Kent de methodiek tot het oogsten en bewerken van honing. Weet wat verzegelde ramen zijn. Weet wat zegelwas is. Weet hoe honing geslingerd of geperst wordt. Weet hoe honing gezeefd wordt. Weet hoe en waarom honing gerijpt wordt. Kent de techniek van het afvullen. Kent de wetgeving in verband met de etikettering van honing. Kent de andere bijenproducten, weet hoe ze in het volk terecht komen en hoe ze geoogst worden. Kent het gebruik van bijenproducten. Kent de voorschriften van voedselveiligheid en registratie bij het FAVV. Kent de fiscale verplichtingen bij de verkoop van bijenproducten. |
Bijenproducten: oogsten en primaire verwerking
|
Emiel Vandennabeele 11 Januari 2025 |
Bedrijfsmethoden (duurzame)
|
Pieter Wuyts 30 November 2024 |
|
Kan de ideale indeling en opstelling van een bijenhal opzoeken. |
Imkermaterialen
|
Pieter Wuyts 14 December 2024 |
Kent de systematiek binnen een volk dat leidt tot het natuurlijk zwermen. |
Imkertechnieken – zwermen
|
Emiel Vandenabeele 15 Februari 2025 |
Weet hoe klassiek geïmkerd wordt. |
Bedrijfsmethoden
Imkertechnieken – in – en uitwinteren
|
René De Backer 22 Februari 2025 |
Algemene herhaling & examen | René de Backer 1 Maart 2025 |
Imkersgilde Sint Ambrosius De Raam v.z.w. organiseert in samenwerking met het Vlaams Bijeninstituut in bijencentrum De Raam een starterscursus voor bijenteelt. Deze start op zaterdag 19 oktober 2024 (van 9:00 tot 12:00 uur) en bestaat uit 12 lessen waarbij de laatste les op 21 juni 2025 een algemene herhaling en een test is. Onmisbaar voor diegene die imker wilt worden.
Praktische gegevens:
Bijencentrum De Raam
Keirschothoeveweg z/n
2310 Achtel-Rijkevorsel
Inschrijven via info@bijencentrumderaam.be
Te bereiken eindtermen | Leerinhoud | Leraar |
---|---|---|
De startende imker | De honingbij
|
Erik Goris |
Kent eventuele lokale aanpassing van een bijenvolk. |
Bijengezondheid
|
Erik Goris |
Kent het nut van de honingbij voor de bestuiving van de gewassen. Heeft notie van verschillende drachtplanten. Kan onderscheid maken tussen drachtplanten voor nectar en voor stuifmeel. Kan de informatie rond drachtplanten opzoeken. Kent de vliegradius van een bij. Kan nuttige planten in het landschap herkennen en inplanten. Kan een drachtpauze in een landschap verklaren. |
Nut van de honingbij
|
René De Backer 1 Februari 2025 |
Kent de methodiek tot het oogsten en bewerken van honing. Weet wat verzegelde ramen zijn. Weet wat zegelwas is. Weet hoe honing geslingerd of geperst wordt. Weet hoe honing gezeefd wordt. Weet hoe en waarom honing gerijpt wordt. Kent de techniek van het afvullen. Kent de wetgeving in verband met de etikettering van honing. Kent de andere bijenproducten, weet hoe ze in het volk terecht komen en hoe ze geoogst worden. Kent het gebruik van bijenproducten. Kent de voorschriften van voedselveiligheid en registratie bij het FAVV. Kent de fiscale verplichtingen bij de verkoop van bijenproducten. |
Bijenproducten: oogsten en primaire verwerking
|
Emiel Vandennabeele 22 Februari 2025 |
Bedrijfsmethoden (duurzame)
|
Pieter Wuyts 15 Maart 2024 |
|
Kan de ideale indeling en opstelling van een bijenhal opzoeken. |
Imkermaterialen
|
Pieter Wuyts 26 April 2024 |
Kent de systematiek binnen een volk dat leidt tot het natuurlijk zwermen. |
Imkertechnieken – zwermen
|
Emiel Vandenabeele 17 Mei 2025 |
Weet hoe klassiek geïmkerd wordt. |
Bedrijfsmethoden
Imkertechnieken – in – en uitwinteren
|
René De Backer 7 Juni 2025 |
Algemene herhaling & examen | René de Backer 21 Juni 2025 |
Ben je gepassioneerd in de boeiende wereld van bijen?
Hou je van bloemen en planten?
Eet je graag je eigen honing?
Dan is imkeren echt iets voor jou. Maar je wordt geen goede imker door gewoon een volk aan te schaffen. Zo eenvoudig is het niet …
Onze lokale verenigingen organiseren regelmatig een Starterscursus voor bijenteelt. In deze cursus leer je alle aspecten van het houden van bijen, m.a.w. over de bij, ontwikkeling, bijengezondheid, imkerstechnieken enz… .
Vanaf 2024 is er een door de minister van Landbouw goedgekeurd basisprogramma, hetgeen wij vanzelfsprekend volgen.
Het programma bestaat uit 12 lesblokken van telkens 3 uur.
- Week 1: Biologie van de honingbij
- Week 2: Bijenrassen
- Week 3: Ontwikkeling bijenvolk
- Week 4: Bijengenetica (selectietechnieken voor beginners
- Week 5: Bijengezondheid
- Week 6: Nut van de honingbij
- Week 7: Bijenproducten: oogst en primaire verwerking
- Week 8: Bedrijfsmethoden (Duurzame)
- Week 9: Imkermaterialen
- Week 10: Imkertechnieken – Zwermen
- Week 11: Bedrijfsmethoden
- Week 12: Algemene herhaling + examen
Na het slagen ontvang je het door de overheid erkende getuigschrift : Starterscursus voor Bijenteelt.
Ben je geïnteresseerd in het volgen van deze starterscursus, neem dan contact op met vorming@vbi.vlaanderen of info@vbi.vlaanderen.
We brengen je dan op de hoogte waar en wanneer er een starterscursus georganiseerd wordt.
Basisprogramma starterscursussen voor bijenteelt vanaf 2024
Te bereiken eindtermen | Leerinhoud |
De startende imker | De Honingbij
Biologie van de honingbij
Bijenrassen
Ontwikkeling bijenvolk
Bijengenetica (selectietechnieken voor beginners)
|
Kent eventuele lokale aanpassingen van een bijenvolk.
Kent de verschillen tussen een zwak en een sterk volk. Heeft notie van de meest voorkomende bijenziekten. Herkent de verschillende meest voorkomende belagers van de honingbij. Heeft notie van de stressfactoren van een volk. Kent de nuttige organismen van een bijenvolk. Kan de resistentieproblematiek plaatsen in de imkerij. Kent het systeem i.v.m. dierenartsen en medicijnen. Heeft kennis om de betrokken wetgevingen op te zoeken of zich te laten bijstaan in deze materie. Kent de diensten aan de imkers en weet hoe ze te gebruiken. |
Bijengezondheid
|
Kent het nut van de honingbij voor de bestuiving van de gewassen.
Heeft notie van verschillende drachtplanten. Kan onderscheid maken tussen drachtplanten voor nectar en voor stuifmeel. Kan de informatie rond drachtplanten opzoeken. Kent de vliegradius van een bij. Kan nuttige planten in het landschap herkennen en inplanten. Kan een drachtpauze in een landschap verklaren. |
Nut van de honingbij
|
Kent de methodiek tot het oogsten en bewerken van honing.
Weet wat verzegelde ramen zijn. Weet wat zegelwas is. Weet hoe honing geslingerd of geperst wordt. Weet hoe honing gezeefd wordt. Weet hoe en waarom honing gerijpt wordt. Kent de techniek van het afvullen. Kent de wetgeving in verband met de etikettering van honing. Kent de ideale bewaaromstandigheden van honing. Kent de andere bijenproducten, weet hoe ze in het volk terecht komen en hoe ze geoogst worden. Kent het gebruik van bijenproducten. Kent de voorschriften van voedselveiligheid en registratie bij het FAVV. Kent de fiscale verplichtingen bij de verkoop van bijenproducten. |
Bijenproducten: oogst en primaire verwerking
|
Bedrijfsmethoden (Duurzame)
|
|
Kan de ideale indeling en opstelling van een bijenhal opzoeken.
Heeft notie van de verschillende wetgevende machten die de standplaats van de bijenkast (bijenhal) bepalen. Heeft notie van de verschillende bijenkasten op de markt en kan doelgericht een keuze maken die best past bij zijn situatie. Kent de gangbaar kasttoebehoren en gebruikte imkermaterialen. Heeft notie van de mogelijke gevolgen van de bijensteek bij de mens. Heeft kennis om de betrokken wetgevingen op te sporen of zich te laten bijstaan in deze materie. |
Imkermaterialen
|
Kent de systematiek binnen een volk dat leidt tot het natuurlijk zwermen.
Kent de technieken van zwermcontrole en zwermregulatie. Kan een zwerm herkennen en weet hoe deze gerecupereerd wordt. Kent de verdere verzorging van een zwerm. Weet hoe nieuwe volkjes d.m.v. afleggers, vliegers, vegers en dergelijke gemaakt worden. Kent het gebruik van een zwermlokkast. |
Imkertechnieken – Zwermen
|
Weet hoe klassiek geïmkerd wordt.
Kent de belangrijkste handelingen van een volk, het jaar door. Weet hoe een volk te behandelen. Kan een volk beoordelen, zowel buiten als binnen de kast. Kan activiteiten op de vliegplank en de toestand van de varroaschuif interpreteren. Kent het belang van het vetlichaam van de bij. Kan een volk inwinteren. Weet hoe een volk uitgewinterd wordt. |
Bedrijfsmethoden
Imkertechnieken – in- en uitwinteren
|
Algemene herhaling + examen |