Presentatie “Natuurlijk Imkeren”

13/10/2022, Stadboerderij Turnhout

Elke imker zou graag terug bijen hebben die geen behandelingen meer nodig hebben tegen de varroa om te kunnen overleven.

Maar is dit überhaupt mogelijk? Ja, dat kan! Miljoenen jaren hebben de bijen geleefd zonder enige menselijke interventie, in een holle boom of in een rotsspleet. En het genetische materiaal is nog aanwezig om die lastige parasiet, en de virussen en bacteriën die het met zich meedraagt, aan te kunnen.

Op verschillende plaatsen in Europa, en zelfs in België zijn er bijenvolken in de natuur gevonden die zonder enige behandeling overleven. Maar er zijn ook al imkers die zulke bijenvolken hebben.

Wat kunnen we van hen leren om zelf ook stilaan te migreren naar het houden van bijen zonder te behandelen? In deze maandvergadering bespreken we heel concreet wat ieder van ons kan doen om hieraan bij te dragen, zonder dat het daarbij nodig is om al je bijenvolken te verliezen. In 10 stappen neemt Pieter Wuyts ons mee naar zijn overstap naar natuurlijker imkeren!

Door: Pieter Wuyts, kijk gerust al eens op zijn website www.bijdepieter.be

Wanneer: 13 oktober 2022, vanaf 20.00 uur

Locatie: Stadsboerderij, Turnhout

Andere berichten

Nieuws

Preview van een toespraak op de BIJeenkomst

De toespraken van Prof Callaerts, Prof Van Alphen en dhr. Janssen zijn te bekijken op het VBI-ledenportaal. Hebt u als lid geen login voor het ledenportaal, neem contact met de ledenadministratie via ledenadministratie@vbi.vlaanderen .

Nieuws

De winnaar van de fotowedstrijd 2023 is gekend.

De derde prijs ging naar Nathalie Bellens – Fabiszewska met haar foeragerende honingbij op lavendel. De tweede prijs ging naar Peter Beyer met een compositie van honingbijen op raat. De winnaar is Tiffany Heymans met haar portret van een wimperflankzandbij.

Nieuws

VBI QFOR gecertificeerd

Met veel trots kan het Vlaams Bijeninstituut melden dat de dienst vorming succesvol het certificaat QFOR behandeld heeft. QFOR is het kwaliteitslabel voor onderwijsinstellingen die zich willen meten en die hun kwaliteiten wensen aan te scherpen.

Menu