Presentatie “Natuurlijk Imkeren”

13/10/2022, Stadboerderij Turnhout

Elke imker zou graag terug bijen hebben die geen behandelingen meer nodig hebben tegen de varroa om te kunnen overleven.

Maar is dit überhaupt mogelijk? Ja, dat kan! Miljoenen jaren hebben de bijen geleefd zonder enige menselijke interventie, in een holle boom of in een rotsspleet. En het genetische materiaal is nog aanwezig om die lastige parasiet, en de virussen en bacteriën die het met zich meedraagt, aan te kunnen.

Op verschillende plaatsen in Europa, en zelfs in België zijn er bijenvolken in de natuur gevonden die zonder enige behandeling overleven. Maar er zijn ook al imkers die zulke bijenvolken hebben.

Wat kunnen we van hen leren om zelf ook stilaan te migreren naar het houden van bijen zonder te behandelen? In deze maandvergadering bespreken we heel concreet wat ieder van ons kan doen om hieraan bij te dragen, zonder dat het daarbij nodig is om al je bijenvolken te verliezen. In 10 stappen neemt Pieter Wuyts ons mee naar zijn overstap naar natuurlijker imkeren!

Door: Pieter Wuyts, kijk gerust al eens op zijn website www.bijdepieter.be

Wanneer: 13 oktober 2022, vanaf 20.00 uur

Locatie: Stadsboerderij, Turnhout

Andere berichten

Events, Nieuws

Gamefair Belgium

Het Vlaams Bijeninstituut is verheugd je te verwelkomen op de 2e editie van Gamefair Belgium op 24, 25 en 26 mei 2024 op het Landgoed Duras.
‘Hét ontmoetingspunt van het jaar voor buitenmensen.’

Events

Planten- en Bijenmarkt

Op 7 April 2024 van 10 tot 17 uur organiseert De liefhebbers van ‘t zoet een planten & Bijenmarkt.

Nieuws

VBI’s BuzzWatch project nominated

Vlaams Bijeninstituut (The Flemish Beekeeping Institute), the association aimed at improving biodiversity for the benefit of pollinators and bees in particular, launched the BuzzWatch project in autumn 2023.
BuzzWatch is an artificial intelligence programme that maps bee populations and host plants to better match food needs and food supply.

Menu