18/11/2023

Bericht van Sciensano aan imkers

Op de voorbije vergadering van het EURL bijenziekten en op de COLOSS meeting werd er aandacht besteed aan de Tropilaelaps mijt, een externe parasiet van bijen die momenteel niet in Europa voorkomt.

Deze parasiet is aangifteplichtig (categorie D en E in de « Animal Health Law ») en kan zeer ernstige gevolgen hebben voor een bijenkolonie.

Oorspronkelijk komt deze parasiet voor in delen van Azië. Volgens recente berichten komt de Tropilaelaps mijt nu ook voor in Rusland en zou ze dichter naar de grenzen van Europa opschuiven. Mogelijk zijn er al Tropilaelaps mijten gevonden in Oekraïne en Turkije, maar deze informatie is niet voldoende bevestigd.

Deze informatie benadrukt dus het belang van controle op deze parasiet bij het importeren van bijen en koninginnen!

Andere berichten

Nieuws

Product terugroeping

Stuifmeelpollen van Bijenhof!
In overleg met het FAVV haalt Bijenhof BV stuifmeelkorrels (200 g en 450 g) uit de verkoop en roept het terug van bij de consumenten wegens te hoog gehalte Pyrrolizidine alkaloïden.

Vacature
Nieuws

Vacature

Het Vlaams Bijeninstituut werft docenten aan.
Ervaren imkers e.a. die kennis wensen over te dragen kunnen zich aanmelden met vermelding van hun expertise.

Zie vacature voor detail.

Nieuws

Het Trojaanse paard en Fipronil

In sociale media steekt de methode van het “Trojaanse paard” opnieuw de kop op.  De werkwijze bestaat uit het coaten van een hoornaar met insecticide.  De hoornaar zou dan terug keren naar het nest en het nest aldus vernietigen. Sommige imkers slaken een zucht van verlichting want een oplossing is in zicht.  

Menu