18/11/2023

Bericht van Sciensano aan imkers

Op de voorbije vergadering van het EURL bijenziekten en op de COLOSS meeting werd er aandacht besteed aan de Tropilaelaps mijt, een externe parasiet van bijen die momenteel niet in Europa voorkomt.

Deze parasiet is aangifteplichtig (categorie D en E in de « Animal Health Law ») en kan zeer ernstige gevolgen hebben voor een bijenkolonie.

Oorspronkelijk komt deze parasiet voor in delen van Azië. Volgens recente berichten komt de Tropilaelaps mijt nu ook voor in Rusland en zou ze dichter naar de grenzen van Europa opschuiven. Mogelijk zijn er al Tropilaelaps mijten gevonden in Oekraïne en Turkije, maar deze informatie is niet voldoende bevestigd.

Deze informatie benadrukt dus het belang van controle op deze parasiet bij het importeren van bijen en koninginnen!

Andere berichten

Events, Nieuws

Gamefair Belgium

Het Vlaams Bijeninstituut is verheugd je te verwelkomen op de 2e editie van Gamefair Belgium op 24, 25 en 26 mei 2024 op het Landgoed Duras.
‘Hét ontmoetingspunt van het jaar voor buitenmensen.’

Events

Planten- en Bijenmarkt

Op 7 April 2024 van 10 tot 17 uur organiseert De liefhebbers van ‘t zoet een planten & Bijenmarkt.

Nieuws

VBI’s BuzzWatch project nominated

Vlaams Bijeninstituut (The Flemish Beekeeping Institute), the association aimed at improving biodiversity for the benefit of pollinators and bees in particular, launched the BuzzWatch project in autumn 2023.
BuzzWatch is an artificial intelligence programme that maps bee populations and host plants to better match food needs and food supply.

Menu