Jeugdwerking

Jeugdwerking

Het Vlaams Bijen Instituut is begaan met de jeugd en biedt hen de mogelijkheid om kennis te vergaren over de insecten in het algemeen en de bijen in het bij-zonder.

Daartoe zullen jeugdverenigingen, scouts en chiro en scholen worden aangeschreven en voordrachten en workshops rond het thema ” wat vliegt en kruipt er allemaal in de natuur” worden aangeboden.

Een bijenmobiel en levende bijen in een kijkkast zijn standaard aanwezig.

Voorwaar een boeiende en leerrijke ervaring.

Deze evenementen kunnen wij hen gratis aanbieden.

Interesse in een plezierige voor- of namiddag  geef een seintje.info@vbi.vlaanderen

Het VBI team

 

_____________________________________________________________

Ben jij leider bij een jeugdbeweging en vertrek je binnenkort op kamp? Dan ben je wellicht volop op zoek naar korte spelletjes voor de allerkleinsten. Maak er een educatieve activiteit van met het bijenspel van Meli.

Benodigdheden

  • Kaartjes: honing (eventueel ook angels)
  • Aanduiding posten: bloemenveld, bijenkorf, honingpot
  • Hesjes of lintjes om de bijen en imkers te onderscheiden

Hoe ga je te werk?

Tijdens dit zoemende tikspel zijn er twee groepen: de bijen en de imkers. Over het speelveld (het kampterrein) zijn er drie posten: het bloemenveld, de bijenkorf en de honingpot. In het bloemenveld halen de bijen de honing (kaartje), vervolgens brengen ze de honing (het kaartje) naar de korf. Worden ze onderschept (getikt) door de imkers, dan brengen zij de honing naar de honingpot. De groep die aan het einde van het spel de meeste kaartjes heeft, wint.

Tip: wil je het spel uitbreiden? Geef de bijen dan een angel (opnieuw een kaartje) waarmee ze de imkers kunnen prikken. Een geprikte imker moet even uit het spel, of moet eerst terug naar de honingpot lopen om terug in het spel te mogen.

Bron www.meli.be

Het VBI lanceert VBI-Kids

De voorbije maanden is er intern binnen het Vlaams Bijeninstituut zeer hard gewerkt om de jeugdwerking uit te bouwen.  De jeugd heeft tenslotte de toekomst van onze bijen in handen.

Deze jeugdwerking kreeg de naam VBI KIDS.

 

Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat kondigt het Vlaams Bijeninstituut met erg veel genoegen de nieuwe website van onze jeugdwerking aan.

Neem gerust een kijkje.

Deze website zal de bijenwereld toegankelijker maken voor onze jongeren en voor al diegenen die met jongeren actief bezig zijn (leerkrachten, jeugdbewegingen, enz…).

 

Onze dienst jeugd blijft onder toezicht van Wim verder bouwen aan de jeugd-netwerking.

 

Met vriendelijke groeten

Het VBI-team.

Voor onze jongsten

Uitgeverij Van Driel

Uitzonderlijk willen we voor onze jongste toekomstige imkers volgende boeken voorstellen die zeker door de kleuteronderwijzer(es) kan gebruikt worden om hen reeds een weg te vinden in de natuur.

De boeken kunnen besteld worden via de webshop waarbij VBI leden genieten van 10% korting. De kortingscode kunnen leden snel aanvragen via info@vbi.vlaanderen

Onderstaande kleurplaten zijn vrij te downloaden. Ook voor scholen naar aanleiding van de week van de bij die start op zondag 31 Mei.

Kleurplaat te downloaden
Menu