Ga mee op zoek

Iedereen kan meehelpen om de Aziatische hoornaar op te sporen om zo onze biodiversiteit proberen te redden. Ook niet-imkers doen mee.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot dat bijen op zijn menu heeft staan. Gezien bijen mee verantwoordelijk zijn voor 80% van ons voedselaanbod, is de strijd tegen deze exoot zeer belangrijk. Er zijn geen natuurlijke vijanden in Vlaanderen op de zeldzame wespendief na.

De strijd tegen de Aziatische hoornaar kan momenteel slechts op één werkwijze uitgevoerd worden. Dit is een actieve opsporing van het nest.

Doe mee!

De methodiek om nesten op te sporen lijkt moeilijk maar in realiteit valt dit mee eens je de pak weg hebt. Je staat er waarschijnlijk ook niet alleen voor.  Opzoeken in groep is een mooie bezigheid.

Wil je weten hoe een opsporing in zijn werk gaat ?

Zie :  “Op zoek naar het nest van een Aziatische hoornaar (vlaamsbijeninstituut.be)”

Het Vlaams Bijeninstituut is verplicht om iedereen die mee op speurtocht gaat te verzekeren voor schade aan derden.

Geïnteresseerd om mee te doen?

Vul het formulier in en u wordt gecontacteerd wanneer er een melding van aanwezigheid van een Aziatische hoornaar in uw buurt is.

Alvast dank voor uw hulp!

  Andere berichten

  Aziatische hoornaar, Nieuws

  Word professionele verdelger

  De bestrijding van de Aziatische hoornaar is een zorg van ieder imker, natuurliefhebber en overheid. De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot en verspreidt zich in een hoog tempo in Vlaanderen. In 2022 zijn om en bij de 250 nesten verdelgd. Ervaring in het buitenland leert ons dat vanaf nu een grote stijging in aantallen te verwachten is.

  Nieuws

  World Bee Day

  Vandaag is het World Bee Day. In deze film wordt belicht hoe ons welzijn rechtstreeks wordt beïnvloed door onze omgeving  en waarom bijen hierin een levensbelangrijke rol spelen.

  Menu