Ga mee op zoek

Iedereen kan meehelpen om de Aziatische hoornaar op te sporen om zo onze biodiversiteit proberen te redden. Ook niet-imkers doen mee.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot dat bijen op zijn menu heeft staan. Gezien bijen mee verantwoordelijk zijn voor 80% van ons voedselaanbod, is de strijd tegen deze exoot zeer belangrijk. Er zijn geen natuurlijke vijanden in Vlaanderen op de zeldzame wespendief na.

De strijd tegen de Aziatische hoornaar kan momenteel slechts op één werkwijze uitgevoerd worden. Dit is een actieve opsporing van het nest.

Doe mee!

De methodiek om nesten op te sporen lijkt moeilijk maar in realiteit valt dit mee eens je de pak weg hebt. Je staat er waarschijnlijk ook niet alleen voor.  Opzoeken in groep is een mooie bezigheid.

Wil je weten hoe een opsporing in zijn werk gaat ?

Zie :  “Op zoek naar het nest van een Aziatische hoornaar (vlaamsbijeninstituut.be)”

Het Vlaams Bijeninstituut is verplicht om iedereen die mee op speurtocht gaat te verzekeren voor schade aan derden.

Geïnteresseerd om mee te doen?

Vul het formulier in en u wordt gecontacteerd wanneer er een melding van aanwezigheid van een Aziatische hoornaar in uw buurt is.

Alvast dank voor uw hulp!

    Andere berichten

    Nieuws

    Vlaams Bijenteeltprogramma 2023

    Aankondiging: vanaf 1 januari 2023 verandert het Vlaams Bijenteeltprogramma grondig. In deze nieuwsflash wordt u uitgelegd wat het Vlaams Bijenteeltprogramma inhoudt en hoe het er vanaf 2023 zal uitzien.

    Menu